Odgovori na najčešća pitanja

Tel: 062/965 41 24

Dijagnostika i procena kvarova za bilo koji uredjaj predat u naš servis je BESPLATNA

Moj računar neće da podigne sistem, šta da radim?

Postoji veliki broj razloga zbog kojih računar računar neće da podigne sistem. Tipični simptomi su prazan ili plav ekran, konstantno resetovanje računara prilikom podizanja sistema ili je računar je u potpunosti mrtav. Postoji nekoliko razloga za svaki od tih simptoma. Rešavanje problema računara koji neće da podigne sistem može biti spor proces, ali ako raćunar donesete u naš servis možete vrlo brzo doći do toga ko ili šta pravi problem.

Šta kada računar ima prazan ekran?

Ako se kada uključite računar čuje da hard disk radi i lampice na kućištu se pale a i dalje dobijate crn ekran to može da ukazuje na problem sa monitorom ili grafičkom kartom. Prvenstveno bi trebalo proveriti monitor ( najbolje na drugom računaru) ako je monitor dobar proverite da li možete ući pritiskom na dugme f8 prilikom paljenja računara u safe mod. Ako možete da uđete u safe mod onda problem može biti u grafičkoj kartici ili u drajveru za grafičku kartu. Ako ne možete ući ni u safe mod onda treba proveriti hardver računara. Preporučujemo Linux live CD. Podizanjem Linux live sa CD-a možete proveriti rad memorije,grafičke kartice,matočne ploče i većine ostalih uređaja spojenih na računar. Ako možete da podignete Linux live onda je problem najverovatnije u hard disku ili u instalaciji Windows-a.

Računar se restartuje prilikom uključivanja, gde je zapelo?

Ako se vaš računar konstantno restartuje prilikom podizanja sistema to verovatno znači da je u pitanju neki deo hardvera ili je sistem napravio mrtvu petlju zbog nekih problema unutar samog sistema. Za proveru memorije pokušajte sa nekim od alata koji proveravaju ispravnost memorije, za proveru hard diska ako možete ući u safe mod možete koristiti alatku chkdsk u samom Windowsu. Da biste pokrenuli chkdsk idite ma opciju Moj Kompjuter, pa desnim klikom miša odaberite particiju koju želite da proverite, zatim odaberite Svojtva. Pod karticom Alati videće te deo za provere, kliknite na Check Now i obeležite automatsko popravljanje grešaka. Ako ni to nije pomoglo opet ostaje reinstalacija Windows-a.

Računar je u potpunosti mrtav ima li mu spasa?

Ako se kad pritisnete dugme za paljenje računara ništa ne dešava to može biti problem u napajanju, matičnoj ploči, procesoru.... Prva stvar koju trebate uraditi je isključivanje svih perifernih uređaja kao što su zvučnici, CD, skeneri, štampači i probati ponovo da upalite računar ako je rezultat isti probajte sa zamenom napajanja koje je najjednostavnija stvar u servisu. Ne postoji mnogo stvari koje možete uraditi kako bi rešili problem sa hardverskim komponentama, osim zamena istih. Ali ako je vaš problem povezan sa softverom uvek možete ponovo reinstalirati ili instalirati Windows, što ćete u RealNetu dobiti po vrlo povoljnim cenama.

POVOLJNE CENE SERVISA

Osim što pružamo krajnje kvalitetne i profesionalne usluge i cene servisa su veoma povoljne!

Uvek se trudimo da prvo popravimo neispravne komponente ukoliko je to moguće odnosno isplativo, a tek nakon toga da je menjamo novom ili polovnom, uz naravno Vašu saglasnost.